Ako Dodik promijeni kurs Predsjedništvo bi moglo biti od koristi

Politički analitičar i ugledni sveučilišni profesor Slavo Kukić smatra da će efikasnost novog saziva Predsjedništva BiH umnogome ovisiti od djelovanja i ponašanja Milorada Dodika i Šefika Džaferovića.

U razgovoru za Vijesti.ba, Kukić je Dodika i Džaferovića okarakterisao dezintegrirajućim i remetilačkim, a Željka Komšića integrirajućim faktorom.

– Vrlo je teško u ovom momentu reći kako će se ponašati Dodik. Ako se bude ponašao sukladno onome što ovih dana govori, onda će sljedeće četiri godine mandata Predsjedništva BiH obilježiti konflikti, a još četiri godine ove zemlje pojest će skakavci – rekao je Kukić.

Međutim, nastavlja naš sagovornik, ako Dodik promijeni kurs, a tu mogućnost ne isključuje “jer je on vrlo pragmatičan čovjek i ne bi mu bilo prvi put da to uradi”, onda se od Predsjedništva BiH mogu očekivati zahvati koji mogu biti u korist BiH.

– Evo, ja želim vjerovati u ovu drugu mogućnost, iako po onome što izjavljuje Dodik, poprilično su skromne šanse da se to dogodi – ističe Kukić.

Dosta toga, dodaje, ovisit će i od Džaferovića, “pošto on nije čovjek s vlastitim integritetom – ljudskim i političkim, nego je naprosto instrument na daljinsko upravljanje”.

– Ako ti imputi koje bude dobivao budu dezintegrirajući, a po dosadašnjem iskustvu bit će, onda bi i on mogao biti neka vrsta remetilačkog faktora. Ja želim vjerovati da se to neće dogoditi, jer ako ništa drugo, toliko je vremena iza nas da je vrijeme da nam se i pamet promijeni – smatra Kukić.

Člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića okarakterisao je integrirajućim faktorom u bh. društvu.

Kukić naglašava kako Komšić u dva dosadašnja mandata kao član Predsjedništva BiH, s obzirom na to da su ovlasti kolektivnog šefa države dosta ograničene, “gotovo pa ceremonijalne”, i nije imao velikog prostora da bilo šta specijalno učini.

– Neće ga ni sada imati, ali ima mogućnost da drugačije komunicira s bh. javnošću, da komunicira kao Evropljanin, kao normalan čovjek, a ne kao pripadnik plemena – zaključuje Kukić u razgovoru za Vijesti.ba.
D.K.(Vijesti.ba)

Facebooktwitter


(Next News) »Comments are Closed

Portal 20minuta.net unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom evropskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja...
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE