Federacija BiH ostataje bez gasa?

Iz preduzeća Sarajevo-gas iz Istočnog Sarajeva poslali su 9. februara dopis federalnom ministru energije, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću, kao i svim bh. zvaničnicima, a predmet je naslovljen: “Prekid transporta prirodnog gasa gasovodom Karakaj-Starić”.

Generalni direktor firme Sarajevo-gas Slavo Krajišnik podsjetio je u dopisu da su dvije firme, Sarajevo-gas iz Istočnog Sarajeva i BH-Gas iz Sarajeva, imale potpisan ugovor iz 2003. godine i da je aneksima utvrđena cijena transporta gasa i vrijeme važenja ugovorene cijene.

Podsjetio je da u ugovoru stoji kako će se važeća cijena transporta u iznosu od 3,7817 KM/1000 Sm3 bez PDV-a primjenjivati od 1. januara 2015. godine dok Regulatorna komisija za energetiku RS (REERS) ne donese novu cijenu.

“U skladu s navedenim može se konstatovati da je isteklo važenje cijene transporta od 3,7817 KM/1000 Sm3 danom donošenja tarife, cijene REERS-a, što se desilo 1. aprila 2015. godine. Nakon dobijanja rješenja kojim je REERS odredio cijenu transporta, BH-Gas je odbio potpisati predloženi Aneks 7 Osnovnog ugovora koji sadrži nama odobrenu cijenu transporta”, stoji u dopisu Krajišnika.

Iz Stranke za BiH su saopćili da regulatori za gasna tržišta iz Srbije i Republike Srpske jednostrano i neopravdano nameću izrazito visoke tarife za transport gasa, čime se troškovi sa cca 7 miliona KM povećavaju na 18 miliona KM i u slučaju prihvatanja ovih zahtjeva cijena gasa za građane Federacije BiH će biti drastično viša od sadašnje.

Međutim, iz firme Sarajevo-gas ističu da su više puta BH-Gasu nudili kompromisno rješenje, u cilju međusobnog regulisanja međusobnih obaveza, ali da su oni to uvijek uporno odbijali.

“Naše predloženo kompromisno rješenje podrazumijeva cijenu gasa od 5,7817 KM/Sm3, što za krajnjeg potrošača predstavlja povećanje cijene od 0,2 feninga/Sm3 i manje nego što je nama odobrio REERS, a sve u cilju da se dođe do obustave transporta koja može izazvati ogromne probleme i posljedice”, stoji u dopisu Slave Krajišnika upućenom federalnom ministru Nerminu Džindiću.

 

Facebooktwitter

Comments are Closed

Portal 20minuta.net unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom evropskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja...
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE