Goražde: Umjesto SBB , Radeljaš

Skupština BPK Goražde danas je održala 23. redovnu sjednicu

Skupština je donijela odluke o potvrđivanju odluka premijera BPK Goražde Emira Okovića (SDA) o imenovanju tri ministra u Vladi BPK Goražde.

Za ministra za privredu imenovan je Anes Selman, za ministricu za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjelice Sabira Bešlija, dok je za ministra za boračka pitanja imenovan Eniz Halilović, kadrovi Stranke Eseda Radeljaša i Daliborke Milović.

Skupština je jednoglasno usvojila Deklaraciju o osudi podizanja križa ruskim ratnicima u Višegradu koju je predložila poslanica Edita Velić (DF),iako je u mišljenju Vlade Kantona koje potpisuje premijer Emir Oković (SDA) iznesena rezerva o ovoj inicijativi .

Skupština je usvojila Zakon o objavljivanju propisa i drugih opštih akata u Službenim novinama BPK Goražde, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim taksama BPK Goražde, koji je predložio poslanik Neno Zuko. Usvajanjem ovog zakona  omogućeno je smanjenje određenih taksi za manje privredne subjekte kao što su trgovine, ugostiteljski objekti, obrtničke radnje i sl.

U okviru rasprave o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o komunalnim taksama, poslanici Sanel Mušović (SBB) i Muamer Omanović (SBB) predložili su amandmane koji nisu prihvaćeni.

Za ministra za privredu imenovan je Anes Selman, za ministricu za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjelice Sabira Bešlija, dok je za ministra za boračka pitanja imenovan Eniz Halilović.

Skupština je usvojila Izvještaj Nezavisnog odbora za period 01.07-31.12.2016. godine. U sklopu ove tačke Skupštine se izjasnila i nije prihvatila prijedlog poslanika Rasima Mujagića da Nezavisni odbor pokrene proceduru izbora i imenovanja Policijskog komesara u BPK Goražde.

Skupština BPK Goražde danas je održala nastavak 4. tematske sjednice na kojoj su doneseni zaključci vezani za  Informaciju  o procesuiranju predmeta ratnih zločina na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u periodu 1992-1995.godina.

Usvojeni su zaključci Koordinacije boračkih udruženja s područja našeg kantona, te zaključci Socijaldemokratske partije (SDP).

U zaključcima Koordinacije boračkih udruženja koje je Skupština usvojila traži se:

a) Od Tužilaštva BPK Goražde informacija o razlozima neprovođenja Državne strategije po definisanim prioritetima;

b) Od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da izvrši analizu načina i rezultata rada Kantonalnog tužioca i njegovog zamjenika na procesuiranju ratnih zločina;

c) Da na osnovu dokumentacije dostavljene na uvid, Ministarstvo za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde pokrene postupak ispitivanja podobnosti kantonalnog tužioca Lazara Draška, da nepristrasno i objektivno obavlja funkciju na koju je imenovan obzirom na njegovu ulogu i rad kao javnog tužioca u Višegradu u ratnom periodu.

d) Od institucija u kojima se čuva arhivirana ratna dokumentacija da omoguće jednake mogućnosti pristupa i uvida u korištenje iste u odbranama i tužiteljstvima (OSA, MUP F/BiH, MUP RS i MO BiH)

e) Da se Skupštini BPK Goražde dostavi Informacija o poduzetim aktivnostima u vezi peticije građana iz 2013.godine a koja je od strane Vlade BPK Goražde upućena nadležnim organima i institucijama.

Skupština BPK Goražde usvojila je i  zaključke  Socijaldemokratske partije (SDP koji se odnose na podršku ratnom komandantu Draganu Vikiću i svim komandantima Armije Republike BiH, pokretanje tužbe protiv Republike Srpske za opsadu, izgladnjivanje i ugrožavanje osnovnih ljudskih prava te na zahtjev da se davanje izjava i razgovori sa svjedocima u predmetima ratnih zločina obavljaju u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde, a ne na Palama, Višegradu i Novom Goraždu, kao i da se ti razgovori i uzimanje izjava ne obavljaju u vrijeme praznika.

Facebooktwitter

Comments are Closed

Portal 20minuta.net unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom evropskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja...
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE