Izjave koje su obilježile 2018. godinu

Neizostavne su tokom godine bile i brojne nesmotrene, komične, izjave najviših političkih zvaničnika. Tako je bilo onih koji su javno govorili da se bore protiv antifašizma, da su ćevabdžinice odgovorne za zagađenje glavnog grada, mumljali su na sjednicama melodiju himne. No, sada već tradicionalno – još aktuelni ministra sigurnosti Dragan Mektić i ove godine najčešće je nasmijavao bh. javnost.

Javno. Otvoreno. Bez kalkulisanja ili diplomatskih ograda – Dragan Mektić o SNSD-ovcu Nikoli Špiriću:

“I da se izivnim gospodinu Špiriću, rekao sam Špiriću ne miješaj se u ovo nema ovdje para, moram se korigovati Špiriću, ipak ima izgleda para ovdje, oblizuj se, ko zna, možda i ubaciš nešta u usta”.

“Špiriću, Špiriću, al vidite čim ga tri dana nema u javnosti, smišlja neku prevaru, čim šuti tri dana, leži potrbuške, smišlja prevaru i evo je”.

O Hrvatskoj, političarima, a neizostavno je bilo i pričanje viceva:

“Ako je EU to što sada radi Hrvatska, da Bog da ja nikada ne bio u EU, nikada neću dići ruku za takvu EU”.

“Prezirem političare, znači i sebe, ali prezirem se na taj način i pitam sebe daj možemo li nešto da uradimo, pa kad bih mogao pljunuo bih na sebe prvog”.

“Zaustavi saobraćajna patrola, policajci zaustave čovjeka s vozilom i kažu vozili ste brzo, a čovjek gleda pa kako znate da sam vozio brzo kad nemate radara – neee, ti si prošao “fu” a trebao si “fuuuuu””.

Nerijetko je i ove godine i Milorad Dodik zaobilazio diplomatske aršine.

“Nemoj slučajno da je ko glasao u Gacku za Vukotu Govedaricu i SDS, izbacićemo ga s posla”.

“Garantujem da je Željka Cvijanović veći Srbin od Govedarice a reći ću vam još nešto u političkom smislu veći je muškarac od njega, on je baš ona ženska stvar”.

I Dodik i Cvijanović odnijeli su ubjedljive izborne pobjede. A šta se desi kada izborno slavlje krene naopako, znaju u SDA:

“Zaustavite to, zaustavite to, izgleda da se ne može zaustaviti, moramo sačekati”.

Potom su iz vrha stranke jasno poručili:

“Mi nemamo avion, mi nemamo nikakav bijeli hljeb ja sam, na birou rada dakle kroz tri četiri dana, ja lično živim vrlo skromno, hranim se tu u Predsjedništvu ali hranim sve svoje ručkove, za jednog predsjednika sam ja siromašan čovjek”.

I konstituisalo se tako novo Predsjedništvo BiH. Javnost je saznala i šta se tamo dešava kad padne mrak.

“Gospodin Šefik ide s lijeve strane ali kad se ugase svjetla u Predsjedništvu, a ja idem s desne strane, a onda ko prije stigne do te zastave da je sklonimo”.

Izetbegović: Je li postavljaš ili je sklanjaš?

“Sklanjamo, sklanjamo”.

Sklanjanje zastave Republike Srpske iz državnih institucija za posljedicu je imalo napuštanje sjednice PIC-a.

Sudeći prema burnim reakcijama javnosti, ostaće zadugo upamćeni i ovogodišnji borci protiv antifašizma.

“Da podsjetimo riječ partizansko dolazi od riječi partizani i moramo sami sebi ponovo pojasniti da partizani nisu tek obični ljudi oni su bili na tom putu borbe protiv antifašizma”, poručio je Fadil Novalić, premijer Federacije.

Funkcionerke su bile opreznije u javnim nastupima, no, daleko od toga da nisu bile zanimljive.

“Potpuna sloboda postoji samo u prirodi rijela teče tamo, brdo je ovdje, planina je ovdje, trava je izrasla ovdje, samo je to potpuna sloboda”, navela je Željka Cvijanović, kao premijerka RS.

Izjave iz klupa kantonalnih skupština u više situacija izmamile su osmijehe, podsmijehe, višednevne reakcije javnosti. Od toga da su uzroci zagađenja u Sarajevu lokalne ćevabdžinice – do toga da li će Razim ili će Anel biti u rukovodstvu Skupštine USK kao predstavnici hrvatskog naroda. Nervoza se širila i na sjedicama gradskih vijeća.(Izvor:N1)

Facebooktwitter


« (Previous News)Comments are Closed

Portal 20minuta.net unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom evropskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja...
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE