Ličnost godine: Davor Martinović

Davor Martinović ,

odvjetnik/advokat,biznismen,sportski radnik, Dopredsjednik Agrama BH,Predsjednik Upravnog odbora Euroherc osiguranja, član Upravnog odbora Zaštitinog fonda Federacije BiH, doktor je pravnih znanosti iz Zenice,možda smo nešto i zaboravili,ali uglavnom mješa se u sve kao vegeta , a i ograničen je k*o balkon ,jednostavno oduševljeni smo likom i djelom Davora Martinovića,zato je i ličnost godine.

Advokat dr.sc.Davor Martinović je brano niz optuženih za teški mriminal od Dragana Čovića do Damira Hadžića , jedino mu je još ostao Eso Radeljaš, ali kako bilo da bilo sjede zajedno u sudnici.

Zvali smo Martinovića da mu urućimo Veliki klip godine ,ali nažalost on se nije javljao na naše pozive.

Afera Agram

U septembru 2012. godine Ured za razbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) je ušao je u Hrvatski ured za osiguranje i Hrvatsku agenciju za nadzor finansijskih usluga zbog sumnje da su Euroherc i Jadransko osiguranje kroz porezne prevare i utaju poreza od 1993. do 2012. godine utajila čak milijardu kuna (oko 260,4 miliona KM), što bi bila najveća porezna afera u historiji Hrvatske.[8]

Jadransko i Euroherc osiguranje su ušli u fokus poreskih istražitelja nakon što je Večernji list napisao o Zakonu o obaveznim odnosima u prometu koji bi pomogao društvima koncerna Agram, a išao na štetu države i Croatia osiguranja, najvećeg konkurenta koncerna Agram.

Sjedište hrvatskog Euroherca u Zagrebu

Kako navodi Večernji, za prevare ta osiguranja su koristila tri modela prevare, od kojih su dva korištena za utaju poreza, a treća za manipulacije sa rezervama za isplatu šteta. Prvi se odnosi na nezakonite bonuse od 50%. Radi se o tome, da su Euroherc i Jadransko osiguranje odobravali nezakoniti popusti od 50 posto u slučajevima, kada korisnik nema pravo na isti. Kroz taj popust, osiguranje je za određeni iznos manje poreze plaćala. (90% vozača Euroherca i Jadranskog osiguranja su imali takve popuste). Drugi model se odnosi na automobilske police bez pokrića, što znači da koncern Agram nije navedene police prikazao u svom informacionom sistemu, nego je on stavljen u tzv. “crni fond”, iz kojeg su onda, kako navode izvori bliski istrazi, plaćali vlastite menadžere u gotovini, a najvjerovatnije su njim i plaćali ostale troškove. Taj novac bi se tek pojavio u sistemu kada bi klient imao saobraćajnu nesreću, zato što odštetni zahtjevi moraju biti otvoreni. U Eurohercu je bilo, kako navodi Večernji, taj model odvijao na čak 8-10% osiguranika. Treći obuhvata malverzacije sa premijama za isplatu šteta sa smrtnim posljedicama ili velikim invaliditetom, onih koji se prosječno iznose milion kuna. To potvrđuje i dokaz, da je koncern Agram ta držao 40% tržišta obaveznog autoosiguranja, a sudjeluje sa svega oko 22% u ukupnim isplatama tržišta osiguranja.(izvor:https://bs.wikipedia.org/wiki/Euroherc_osiguranje)

Dragan Ćović i Davor Martinović u sudnici

Dragan Čović i Davor Marinović

Damir Hadžić i Davor Martinović u sudnici Općinskog suda u Sarajevu

Davor Martinović voli i mlade sportiste

 

Facebooktwitter

Comments are Closed

Portal 20minuta.net unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom evropskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja...
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE