Naučnici misle da bi ljudska rasa mogla izumrijeti do 2050.

Tokom istraživanja koje je sprovedeno o budućnosti umjetne inteligencije zaključeno je da bi ljudska rasa mogla izumrijeti do 2050 godine.

 

Jeff Nesbit, bivši direktor National Science Foundation i autor više od 20 knjiga ispitivao je potencijalne mogućnosti umjetne inteligencije, a tokom istraživanja došao je do dva zaključka:

1. Ljudska rasa bi mogla izumrijeti do 2050. godine;
2. Ljudska rasa bi mogla postati besmrtna.

Nesbit je razvio teoriju koja je u naučnim krugovima postala poznata kao ASI ili ‘umjetna super inteligencija’, u kojoj stoji da bi upravo ta umjetna inteligencija mogla biti razvijena kao superkompjuter.

To znači da bi vrlo lako – bez mnogo poteškoće prevazići ljudsku inteligenciju i rješavati probleme.

S druge strane, Ray Kurweil tvrdi da se ne treba bojati umjetne inteligencije, nego se treba plašiti bioterorizma ili nuklearnog rata.

Umjetna iteligencija, tvrdi Kurzweil, pomoći će pri pronalasku lijeka za terminalne bolesti i ostale benefite za opće dobro čovječanstva. On predviđa da će umjetna inteligencija biti razvijena do 2029. godine.

U svijetu već postoji ‘budućnost’ o kojoj Kurzweil priča, a riječ je o Rollo Carpenteru, cleverbotu za kojeg mnogi misle da je riječ o ljudskom biću kada komuniciraju sa njim.

On vjeruje da će umjetna inteligencija rješavati probleme, a ne praviti ih, ali još uvijek nije siguran šta će se tačno desiti ako mašine budu inteligentije od ljudi.

Elon Musk, multimilijarder, pionir digitalnog novca i električnih automobila s druge strane tvrdi da sa umjetnom inteligencijom ‘prizivamo demone’, prenosi Independent. Kaže da u tom polju treba biti jako oprezan, zbog svega što se sada dešava u svijetu.

Facebooktwitter

Comments are Closed

Portal 20minuta.net unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom evropskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja...
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE