Novalić: Imate predsjednika jedne stranke koji vara javnost prisvajanjem tuđih uspjeha

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sastao se danas sa predstavnicima kompanija iz sektora namjenske industrije. S njima je razgovarao o dosadašnjim rezultatima i modalitetima dodatnog unapređenja efikasnosti rada i ostvarivanja prihoda.

Konstatirano je kako je rast prihoda namjenske industrije u aktuelnom mandatu Vlade FBiH udvostručen u odnosu na raniji period.

– Ono što sam naveo u svom ekspozeu po preuzimanju pozicije premijera, to smo i ostvarili. Restruktuirali smo preduzeća koja su pravila gubitke te smo proveli niz mjera koje su rezultirale time da su devet preduzeća iz sektora namjenske industrije od 2015. do 2017. godine ostvarili prihode u ukupnom iznosu od 598 miliona KM, što, u poređenju sa 289 miliona KM, koliko je akumulirano u periodu od 2012. do 2014. godine, predstavlja rast od 107 posto – kazao je Novalić.

Aktivnosti ovog saziva Vlade FBiH su se, dodaje Novalić, naročito reflektirale na ostvarene neto dobiti preduzeća iz sektora namjenske industrije.

– U posljednje dvije godine mandata prošle Vlade ostvaren je ukupni gubitak u iznosu od 23 miliona KM. Već u prvoj godini našeg mandata smo uspjeli zaustaviti taj negativni trend, preokrenuti ga i ostvariti ukupnu neto dobit od 30 miliona KM. Ukupna dobit od 2015. do 2017. godine iznosi 85 miliona KM – izjavio je Novalić.

Pozitivni trendovi u namjenskoj industriji odrazili su se i na broj zaposlenih u tom sektoru, koji je, prije preuzimanja mandata aktuelnog saziva Vlade FBiH, bilježio pad. Tako je 2012. godine u sektoru namjenske industrije bilo zaposleno 2.354 osobe, a 2014. je broj zaposlenih iznosio 2.206.

– Broj zaposlenih smo 2015. godine uspjeli podići na 2.489 te smo u naredne dvije godine uspijevali, zahvaljujući odličnim rezultatima, kontinuirano podizati broj zaposlenih u tom sektoru. Prošle godine je evidentirano čak 3.421 radnik u sektoru namjenske industrije – kazao je Novalić.

Dodao je kako je iznenađen time što šefovi nekih političkih stranaka, koji s namjenskom industrijom nemaju apsolutno ništa, pokušavaju da prisvoje nepostojeće zasluge za procvat namjenske industrije.

– Imate predsjednika jedne stranke koji za potrebe predizborne kampanje turistički obilazi kompanije koje se bave namjenskom industrijom, slika se i šalje poruke o tobožnjim svojim zaslugama za njihov razvoj. Uzimajući u obzir da sa time nema ništa, te da vjerovatno i ne zna šta smo sve uradili u namjenskoj industriji, ne možete da se ne zapitate je li on uradio išta u ovom mandatu, ako je prinuđen varati javnost prisvajanjem tuđih uspjeha – zaključio je Novalić, saopćeno je iz kabineta premijera FBiH.

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, posjetio je danas postrojenja kompanije „Pretis“ u Vogošći. Radončića su dočekali Nermin Džindić, ministar energetike, industrije i rudarstva FBiH, te inženjeri i izvršni direktori „Pretisa“.
U zgradi Uprave kompanije prikazan je kratki film o „Pretisu“ prije rata, te potpunom uništenju tokom agresije na BiH i postratni period.
Nakon filma, Radončić je obišao cijeli proces proizvodnje, od kovanja i lijevanja do skladištenja i pakovanja municije koja je spremna za transport.
Radončića je zanimao godišnji promet kompanije, broj zaposlenih te jesu li svim uposlenicima redovne plaće i doprinosi. Posebno ga je impresionirala činjenica da je „Pretis“ jedina kompanija u Evropi koja u svom proizvodnom pogonu ima presu za mehaničku obradu, a koja ovu kompaniju drži u samom vrhu namjenske industrije.
Inače, takvu presu imaju još samo Španci, ali je „Pretis“ mnogo efikasniji i mnogo više proizvodi. Ministar Džindić je u kratkoj prezentaciji rezultata „Pretisa“ naveo da je ovo preduzeće 2015. imalo 220, dok danas broji 335 uposlenih.
– Prošle godine „Pretis“ je imao 13 miliona dobiti, a ove godine imamo u planu realizirati 65 miliona KM prometa i što se tiče tog prometa, na polugodišnjem izvještaju, mi smo ga premašili za nekih 110 posto i idemo preko zacrtanog plana. Što se tiče ugovorenih poslova, 2019. godinu imamo kompletnu pokrivenu ugovorima – rekao je Džindić.
Inače, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić i jučer je imao posjetu jednoj domaćoj kompaniji u Zavidovićima. Obišao je postrojenje kompanije „Koteks production“, koja se bavi proizvodnjom praktične, udobne odjeće i obuće, te raznih drugih dodataka za rad i specijalne opreme.
Predsjednika Radončića su dočekale ispred grupacije Amela Sejdić i Edina Zahirović. U proizvodnoj hali Radončića je dočekao aplauz radnica.

 

 

Facebooktwitter

Comments are Closed

Portal 20minuta.net unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom evropskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja...
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE