Potvrđena optužnica protiv Drnde

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Nermina Drnde, Hajrudina Djedovića, Benjamina Kardaša, Rasima Ljucevića, Amira Bajrovića, Enesa Omerovića i Almedina Omerhodžića.

Prema navodima iz optužnice, Nermina Drndu(SDA), direktora Direkcije za puteve KS, i njegovog pomoćnika Hajrudina Djedovića tereti se da su od sredine 2016. do sredine 2017. godine od firmi koje su bile angažirane na održavanju puteva uzimali 3 posto od naplaćenih faktura. Počinjenjem navedenog krivičnog djela zajedno su uzeli mito u iznosu većem od 60 hiljada maraka.

Istovremeno, Nermina Drndu se tereti da je, i dok je bio šef tima za implementaciju projekta za otpadne vode u KJKP Vodovod i kanalizacija, zajedno s Benjaminom Kardašem, inače uposlenikom VIK-a, uzimao novac od izvođača radova kako bi fakturisao fiktivne radove.

Rasim Ljucević, Amir Bajrović i Enes Omerović su nakon lišavanja slobode Nermina Drnde sakrili novac koji potječe iz izvršenja krivičnog djela.

Almedina Omerhodžića se tereti da je kao direktor firme AME iz Breze Hajrudinu Djedoviću poklonio tehničku robu u iznosu većem od 4 hiljade maraka, kako Djedović, i pored utvrđenih nepravilnosti prilikom kontrole u obavljanju ophodnje puteva ove firme, ne bi umanjio iznose mjesečnih faktura za te usluge, iako je to bio dužan učiniti.

Nermin Drnda, Hajrudin Djedović i Benjamin Kardaš optuženi su za krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi, zatim Rasim Ljucević, Amir Bajrović i Enes Omerović za krivično djelo sprečavanja dokazivanja, a Almedin Omerhodžić optužen je za krivično djelo davanja dara i drugog oblika koristi.

Postupajući tužilac predložio je sudu produženje pritvora optuženom Nerminu Drndi. Istovremeno, predložene su mjere zabrane Hajrudinu Djedoviću i Benjaminu Kardašu.

Facebooktwitter

Comments are Closed

Portal 20minuta.net unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom evropskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja...
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE