“Sarajevo-osiguranje”: Od posrnulog giganta do lidera

Arif Kulić je na poziciji generalnog direktora najveće osiguravajuće kuće u BiH” Sarajevo osiguranja”tek nešto više od dvije godine. Imenovan je 18. maja 2016. Zamijenio je dugogodišnjeg direktora Midhata Terzića, koji je podnio ostavku na ovu poziciju.

Sarajevo-osiguranje d.d. Sarajevo je najveće osiguravajuće društvo na tržištu osiguranja u Bosni i Hercegovini. Decenije uspješnog poslovanja ovog društva kreirale su respektabilnu poziciju i prepoznatljivi imidž, kako u okvirima BiH i regije tako i Evrope.

Tradicija poslovanja vezana uz brigu o osiguranicima i  prilagođavanje ponude osiguranja  potrebama prosječnog čovjeka rezultirali su povjerenjem osiguranika  koje je na najslikovitiji način izraženo očuvanjem pozicije prve osiguravajuće kuće na  tržištu osiguranja BiH.

Sarajevo-Osiguranje d.d. Sarajevo pruža sveobuhvatnu osiguravajuću zaštitu  po  vrstama rizika unutar sljedećih vrsta osiguranja:

 • Osiguranje osoba
 • Putničko zdravstveno osiguranje
 • Kasko osiguranje cestovnih vozila
 • Osiguranje zračnih letjelica
 • Osiguranje robe u prevozu
 • Osiguranje imovine
 • Osiguranje od odgovornosti za motorna vozila
 • Osiguranje od civilne odgovornosti za zračne letjelice
 • Osiguranje od opće civilne odgovornosti
 • Osiguranje kredita
 • Osiguranje od različitih finansijskih  gubitaka
 • Osiguranje života

U svom sastavu, Sarajevo-osiguranje pored Direkcije društva, ima 8 podružnica i 70 ispostava sa 486 uposlenih radnika, svih profila zanimanja i svih nivoa obrazovanja. Poslove posredovanja i zastupanja Sarajevo-osiguranja na cijelom području države  obavlja više ovlaštenih servisa i agencija i značajan broj fizičkih lica. Dokaz kontinuiranog nastojanja svih uposlenika Sarajevo-osiguranja za poboljšanjem kvaliteta osiguravajućih usluga je primjena sistema upravljanja kvalitetom i dobijanje certifikata za standard kvaliteta ISO 9001:2000.

Za agenciju Patria Kulić govori o nevjerovatnim tržišnim uspjesima koje je kompanija postigla u samo 14 mjeseci, koliko njome rukovodi njegov tim i on.

Sarajevo osugiranje je ponovo izbilo na lidersku poziciju u BiH. Sada je ispred konkurentske Uniqe i Euroherca. Rezultat je tim značajniji uzme li se u obzir da su prošli kroz turbulentan period. Za 12 mjeseci od gotovo posrnule kompanije vratili su se na lidersku poziciju na tržištu osiguranja u državi.

– Prije nešto više od godinu dana po dolasku na čelo uprave Sarajevo osiguranja, zatekli smo katastrofalno stanje. Velike dugove prema dobavljačima, milionske iznose neplaćenih šteta, katastrofalnu organizaciju od 14 potpuno autonomnih filijala i još mnogo problema koji su rezultirali nalozima Agencije za nadzor i ozbiljnom prijetnjom za oduzimanje licence za rad našem društvu, kazao je Kulić.

Dodaj da je u Upravu društva i za svoje prve saradnike predložio također mlade i iskusne dugogodišnje uposlenike Sarajevo osiguranja.

– Kao prava ekipa entuzijasta uz ogromnu količinu ljubavi prema firmi i državi Bosni i Hercegovini, odlučno smo krenuli u tada ”nemoguću misiju” transformacije i restruktuiranja posrnulog giganta kakav je Sarajevo osiguranje. Također moram istaći da je ogromna većina radnika shvatila trenutne probleme i prihvatila nužne promjene … U ovom trenutku mogu slobodno kazati da društvo posluje stabilno, da je svakim danom usluga bolja i sposobno je već u ovom trenutku odgovoriti na sve izazove tržišta, kaže Kulić.

U 2016. godini ostvarili su 54,8 miliona KM premijskog prihoda, od čega je 51,5 miliona KM neživotnih osiguranja i 3,3 miliona KM životnih osiguranja. Isplatili su 31,3 miliona KM po osnovu šteta, pa su po tom najznačajnijem kriteriju ostali vodeće osiguravajuće društvo u BiH.

 Uz to, samo po osnovu poreza na prihod, doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje smo uplatili u 2016. godini 4,6 miliona KM, što je najviše u osiguravateljskoj branši. U 2017. godini imamo smo još bolje rezultate. To se vidjelo i prošle sedmice kada su Odbor za reviziju i Nadzorni odbor usvojili izvještaj o radu društva za prvih šest mjeseci 2017., gdje je društvo ostvarilo dobit od 390.000 KM, ističe Kulić i dodaje:

Ono što je najznačajnije jeste da smo po prvi put u mjesecu maju nadmašili rezultat iz prošle godine po visini premijskog prihoda i to za oko 650.000 KM. Samo u tom mjesecu ostvarili smo premijski prihod nešto veći od 6 miliona KM, što je ujedno i najveći premijski prihod na tržištu osiguranja u zemlji, a uz to za prvih pet mjeseci, što su posljednji zvanični rezultati, imamo najveći premijski prihod od svih društava.

Vratili smo neke stare, značajne klijente poput Elektroprivrede BiH sa kojom smo potpisali trogodišnji ugovor u vrijednosti od oko 5,5 miliona KM. Do kraja godine očekujemo nastavak pozitivnih trendova kada je u pitanju tržišna pozicija, zaključuje Kulić.

Isplaćuje se šteta Bingu

Upitan o isplati štete Bingu za objekat u Mostaru Kulić je rekao:

– Sarajevo osiguranje je ozbiljna kompanija sa preko 70 godina rada i iskustva. Mi smo društvo koje osigurava velike privredne subjekte i imamo iskustvo u obradi i isplati velikih šteta. U ovom trenutku društvo je pri kraju isplate štete Općini Centar u iznosu od 2.000.000 KM  (protesti 2014. godine) te štete BH Telecomu od oko 1.000.000 KM.

Iako se radi o vjerovatno i najvećoj pojedinačnoj šteti u poslijeratnom periodu Sarajevo osiguranje bez problema već isplaćuje štetu našem velikom, uglednom privrednom subjektu kakav je Bingo.

Krajem mjeseca juna Bingu je isplaćen 1 milion KM za štetu po polici kojom je bila osigurana roba u objektu. Do kraja avgusta ove godine Sarajevo osiguranje će avansno isplatiti 5.000.000 KM za štetu na objektu, a ostatak iznosa nakon konačnog nalaza nadležnih organa kako bi objekat Bingo Mostar bio stavljen u funkciju, zaključio je Kulić za Patriju.

UPRAVA DRUŠTVA:

 

Direktor društva:Arif Kulić

 

Izvršni direktor za funciju osiguranja:Senad Arslanagić

 

Izvršni direktor za finansije i podršku:Edin Muhović

(20minuta.net/Patria )

Facebooktwitter

Comments are Closed

Portal 20minuta.net unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom evropskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja...
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE